Skip to main content

Uw hypotheek oversluiten?

Uw hypotheek oversluiten kan een goede optie zijn als uw rentevaste periode is afgelopen en u wilt profiteren van lagere rentetarieven op de markt. Door de rente op uw hypotheek te verlagen, kunt u besparen op uw maandelijkse aflossing en uw hypotheek sneller afbetalen.

Een andere reden om over te sluiten kan zijn als u uw woning wilt verbouwen of uw hypotheek wilt aanpassen aan veranderende persoonlijke omstandigheden.

Er zijn echter ook nadelen aan het oversluiten van een hypotheek. Als u een hypotheek oversluit, betaalt u vaak boeterente aan uw huidige hypotheekverstrekker. Bovendien kan oversluiten leiden tot een hogere hypotheeklast, omdat u wellicht een nieuwe rentevaste periode moet afsluiten of een nieuwe taxatie moet laten uitvoeren.

Het is ook verstandig om te overwegen of oversluiten financieel wel verstandig is, het kan zijn dat de kosten van oversluiten hoger zijn dan de besparingen die u zou kunnen realiseren.

Het is aan te raden om advies in te winnen bij een hypotheekadviseur of een financieel adviseur voordat u besluit om uw hypotheek over te sluiten. Zij kunnen u helpen om de voordelen en nadelen van oversluiten af te wegen en u helpen om te bepalen of oversluiten financieel verstandig is in uw specifieke situatie.

Voordelen:

  • Het herfinancieren van uw hypotheek kan uw rentetarief en maandelijkse betaling verlagen, waardoor u mogelijk duizenden dollars kunt besparen gedurende de looptijd van de lening.
  • Mogelijk kunt u de overwaarde van uw huis aanboren door over te sluiten op een lening met een hoger saldo dan uw bestaande hypotheek.
  • Mogelijk kunt u de looptijd van uw lening verkorten, wat resulteert in een lagere algemene rente gedurende de looptijd van de lening.
  • U kunt overstappen van een hypotheek met variabele rente (ARM) naar een hypotheek met vaste rente (FRM) als u meer stabiliteit wilt in de maandelijkse betalingen gedurende de looptijd van de lening.
  • Mogelijk kunt u contant geld krijgen wanneer u herfinanciert en het gebruikt voor verbeteringen aan uw huis of andere behoeften, zoals het afbetalen van creditcardschulden of collegegeld.
       
    Nadelen:
  • Herfinanciering brengt verschillende kosten met zich mee, waaronder afsluitkosten en aanvraagkosten, die u zullen verminderen