Skip to main content

Hypotheken: de voor- en nadelen?

Er zijn verschillende soorten hypotheken die beschikbaar zijn, zoals een lineaire hypotheek, annuïteitenhypotheek, spaarhypotheek, beleggingshypotheek, en een doorsneeuw hypotheek. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij elke maand hetzelfde bedrag aan rente en aflossing betaald wordt. Hierdoor betaalt u aan het begin van de looptijd meer aflossing en aan het einde van de looptijd meer rente. Voordeel hiervan is dat u aan het einde van de looptijd de hypotheek helemaal heeft afgelost.

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij elke maand een vast bedrag betaald wordt, bestaande uit rente en aflossing. Hierdoor betaalt u aan het begin van de looptijd meer rente en aan het einde van de looptijd meer aflossing. Voordeel hiervan is dat u aan het einde van de looptijd de hypotheek helemaal heeft afgelost.

Een spaarhypotheek is een hypotheek waarbij u elke maand een gedeelte van uw hypotheekbedrag spaart. Hierdoor betaalt u aan het begin van de looptijd weinig aflossing en aan het einde van de looptijd meer. Voordeel hiervan is dat u aan het einde van de looptijd een grote spaarpot heeft opgebouwd.

Een beleggingshypotheek is een hypotheek waarbij u elke maand een gedeelte van uw hypotheekbedrag belegt. Hierdoor betaalt u aan het begin van de looptijd weinig aflossing en aan het einde van de looptijd meer. Voordeel hiervan is dat u aan het einde van de looptijd een grote beleggingsportefeuille heeft opgebouwd.

Een doorsneeuw hypotheek is een hypotheek waarbij u elke maand een vast bedrag betaalt bestaande uit rente en aflossing. Hierdoor betaalt u aan het begin van de looptijd meer aflossing en aan het einde van de looptijd meer rente. Voordeel hiervan is dat u aan het einde van de looptijd de hypotheek helemaal heeft afgelost.

Het is aanbevolen om met een financieel adviseur te overleggen welke hypotheekvorm het beste bij u past, aangezien dit afhangt van uw persoonlijke situatie en wensen.