Skip to main content

Circulair bouwen en wonen in 2024

In 2024 zal de opkomst van circulair bouwen en wonen naar verwachting verder zijn toegenomen. Circulair bouwen is een duurzame bouwmethode waarbij materialen en grondstoffen zoveel mogelijk worden hergebruikt, waardoor er minder afval ontstaat en de CO2-uitstoot wordt verminderd.

Een belangrijke reden voor de opkomst van circulair bouwen is de groeiende bewustwording van de impact van de bouwsector op het milieu. Mensen worden zich steeds meer bewust van de noodzaak om duurzamer te leven en te bouwen. Daarnaast worden er steeds strengere eisen gesteld aan de energieprestaties van gebouwen, waardoor circulair bouwen aantrekkelijker wordt.

In 2024 zullen er naar verwachting meer circulaire woningen en gebouwen worden gerealiseerd. Dit kunnen zowel nieuwbouwprojecten als renovaties zijn. Bij nieuwbouw wordt er steeds vaker gekozen voor duurzame materialen en innovatieve bouwmethoden, zoals modulaire bouw en 3D-printing. Bij renovaties wordt er gekeken naar mogelijkheden om bestaande gebouwen te verduurzamen door bijvoorbeeld isolatie aan te brengen en installaties te vervangen door energiezuinige alternatieven.

Daarnaast zal ook het gebruik van circulaire materialen toenemen. Dit zijn materialen die volledig recyclebaar zijn of die gemaakt zijn van gerecyclede grondstoffen. Denk bijvoorbeeld aan hout uit duurzaam beheerde bossen, gerecycled beton en hergebruikte gevelbekleding.

Naast de bouwsector zullen ook andere sectoren bijdragen aan de opkomst van circulair bouwen en wonen. Zo zullen er meer initiatieven komen op het gebied van circulaire inrichting en interieurontwerp. Ook zullen er meer mogelijkheden zijn om energie op te wekken en op te slaan, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen en batterijopslag.

Al met al zal de opkomst van circulair bouwen en wonen in 2024 zorgen voor een duurzamere en milieuvriendelijkere gebouwde omgeving. Dit zal bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het behoud van natuurlijke hulpbronnen.